Mocht je denken dat Thai Boxing (Muay Thai) de nationale sport van Thailand is, dan kan ik je uit die droom helpen. Er is maar één nationale sport: eten!
Thailand is dan ook een culinair paradijs. Niet alleen voor liefhebbers van de Thaise keuken, in de toeristische centra vindt je een keur aan Internationale restaurants. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.
Eten, 24 uur per dag
Wie Thailand bezoekt zal het direct opvallen; het enorme aanbod van eten op straat. Vers bereid en 24 uur per dag beschikbaar. Het eten op straat biedt je een breed scala aan mogelijkheden zoals groene of rode curie, gebakken rijst, noedelsgerechten, roerbakken groente, salades, vers fruit, desserts, enz. Teveel om op te noemen. In Chinatown kan je zelfs gegrilde kreeft, tegen een redelijke prijs, op straat eten. Eetkraampjes langs de weg zijn er ook in vele varianten. Van handkarren, fietsen, brommers, driewielers tot aan een houten plank op twee schragen.
Thaise eetcultuur
Ik verbaas mij iedere keer weer over de Thaise eetcultuur. Eten speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Thai. Een Thai eet net als bij ons in het westen drie keer per dag. Wel eten Thai meer tussendoortjes of snacks, dat is ook niet zo moeilijk want het aanbod is echt enorm. Wanneer er mensen in de buurt zijn, is er eten. Niet alleen het aanbod is overweldigend ook de verscheidenheid. Voor Thai is eten een belangrijke sociale gebeurtenis. Het vindt bij voorkeur plaats in groepsverband. Je zult niet snel een Thai alleen zien eten.
Het belang van eten blijkt ook uit de de Thaise vraag die je regelmatig gesteld zal worden. Een Thai vraagt niet zoals wij gewend zijn: “Alles goed met jou?” Nee, een Thai vraagt:Â “Gin khao reu yung?” Eigenlijk is het meer een begroeting dan een vraag. Het betekent: âHeb je al gegeten?â De exacte vertaling gaat nog wat verder. In het Thais, betekent “khao” namelijk “rijst”. Dus, wat je letterlijk gevraagd wordt is: “Heb je al rijst gegeten?”
Khao: rijst
Dat is ook zoiets wonderlijks in de Thaise (en Aziatische) cultuur: rijst. Iedere dag moet er minimaal een keer een maaltijd met rijst gegeten worden. Zonder rijst zal een Thai zeggen dat hij nog niet gegeten heeft of nog steeds trek heeft. Ik ken geen Thai die gaat slapen zonder die dag rijst gegeten te hebben.
Eet eigenaardigheden
Wie een Thaise partner heeft zal een aantal eet-eigenaardigheden wel herkenen. Ik noem er een paar:
- Nauwelijks wakker zijn en al uitgestippeld hebben wat er die dag op het menu moet staan.
- Een bepaald gerecht moet dezelfde dag gegeten worden anders slaat de paniek toe (bijvoorbeeld SomTam).
- Chagrijnig worden als de maag begint te knorren.
- Gigantische voorraden rijst in huis hebben.
- Als het etenstijd is, alles daarvoor laten wijken.
Ik heb wel eens gekscherend tegen mijn vriendin gezegd: “als er brand uitbreekt tijdens het eten, dan eet jij eerst je bord leeg alvorens te gaan blussen of weg te rennen.”
Eat first
Eerlijk gezegd gebruik ik de eet-obessie ook wel eens in mijn voordeel. Wanneer ik met mijn vriendin bel in het weekend, blijft ze uren kletsen. Ze weet immers dat ik vrij ben en neemt daarom uitgebreid de tijd. Wanneer ik zeg dat ik druk ben raakt ze geïrriteerd (Why you donât have time for me?). Maar wanneer ik zeg dat ik moet eten, dan is dat een acceptabel excuus voor haar en kon ik zonder morren het gesprek beëindigen. Eten gaat namelijk boven alles.
Gezegend met deze wijsheid kapte ik een paar keer het gesprek af (nadat ik al anderhalf uur aan de telefoon had gezeten): âSorry tilac, but I must eat, I am hungry.â
Dat lukte echter slechts een paar keer, ze is namelijk niet op haar achterhoofdje gevallen. Nu zegt ze in goed Tenglish tegen mij: âIf you call me, eat first before.â