Dat zit er weer op. We zijn een paar dagen in Hua Hin geweest. Samen met pa, moe, de broer van Na en wij tweetjes natuurlijk. Iedereen heeft enorm genoten en dan ook van alle eten natuurlijk.
Ik was een middag bij Pim [Hoonhout] en hij serveerde me haringen vers van het mes. Wat een genot! Pim, bedankt! En ik wacht met spanning op jouw kibbeling!
Natuurlijk ook een bezoek gebracht aan de Makro. Wat een zaak zeg! Om helemaal jaloers op te worden. Zo mooi en uitgebreid. Daar is die Makro hier in Chiang Rai een varkensstal bij. Natuurlijk ook rondgekeken naar buitenlands voedsel en dan Nederlands voedsel in het bijzonder. En ja hoor! Prachtige witlof, zowel grote als kleine stronk.
Ik heb een grote gekozen 113 baht voor 200 gram, wat wil zeggen bijna 600 baht per kilo. Wel wat prijzig, maar hij ziet er mooi uit. Ze hadden ze zowel wit als rood. Ook lekker die naam van de groente zoals de Makro die geeft: White Endive, witte andijvie. Zou toch eigenlijk cichorei moeten zijn, denk ik zo. Dus Kees, dezelfde prijs als wat jij in Pattaya vond.
Dank jullie allen voor de leuke reacties vorige week. Het verbaasde me. Ik had geen idee dat er zoveel goeie koks onder ons zijn!
Zo, wat eten we deze week?
De stamppotten zijn voorbij gekomen in de reacties. Heel veel voorbeelden genoemd maar soms mis ik wat. Snijbonenstamppot is genoemd. Ik heb hier nog nooit een snijboon gezien. Hier in Huize Dekker wordt heel veel zelf gemaakt en gezaaid. Ik heb het ook met snijbonen geprobeerd met als resultaat twee snijbonen aan de struik. Ik blijf proberen, misschien ligt het aan de grond die ik gebruik of wat dan ook. Rori? Waar heb jij ze gezien?
Stamppotten: hoe maak je die?
Stamppotten (Stoemp op zijn Belgisch), hoe maak je die? Mijn basisrecept is half om half. Dus de helft groente en de helft aardappel. Het liefst apart koken vooral omdat je dan de groente qua kooktijd enigszins in de gaten kunt houden en anderzijds om de groente de gelegenheid te geven om goed uit te lekken en vooral om de groenten apart te kunnen kruiden. Vooral met wortelenstamp (bij ons in Brabant peestamp genoemd) moet dat omdat anders de groente veel te nat is en dan krijg je een veel te dun papje.
Je kunt met heel veel groente stamppot maken. Rauwe andijviestamppot bijvoorbeeld. Een van mijn absolute lievelingsgerechten lekker met spekreepjes. Maar ja, ik heb hier nog geen andijvie gezien en ook niets wat er enigszins op leek. Dus Rori, vertel eens waar?? Je maakt ons wel lekker, maar ik weet absoluut niet waar ik het zou moeten zoeken. Graag de winkel ok?
Ja en dan wat erbij natuurlijk hè?
Soms zijn de genoemde gebakken spekreepjes heel lekker, zoals bij de rauwe andijvie en ook de zuurkoolstamppot. Bij andere, zoals rode koolstamppot en wortelenstamppot hoort naar mijn gevoel hachee. Daar kom ik later op terug.
Bij hete bliksem (Rori nogmaals bedankt!) gaat heel lekker gebakken leverreepjes met gerookte baconreepjes en gebakken ui. De lever in dunne reepjes snijden, peperen en zouten en door de bloem halen. Geen boter of olie gebruiken. De bacon zachtjes bakken zodat het vet er uit loopt, de uien toevoegen en glazig bakken. Dan de lever toevoegen en eerst op hoger, en spoedig op lager vuur bakken. De bacon is dan lekker knapperig, de uitjes beginnen te bruinen en de lever is nog heerlijk roze van binnen. Alles is hier in Thailand te koop.
Oké en dan nu de hachee
Dat is nou werkelijk een vleesschotel die als vergelijking heeft de papayasalade in Thailand. Iedereen heeft zijn eigen recept. Ook zijn er verschillende namen voor. Degene die ik zo uit mijn hoofd, na een paar biertjes ken, zijn hachee, zuurvlees (zoervleis) en dan de afgeleiden zoals bijvoorbeeld goulash.
Ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere namen voor zijn, maar wellicht lees ik die als commentaar. Al deze verschillende soorten worden op hun eigen manier gemaakt. Ik ben vooral geïnteresseerd in de Nederlandse varianten. En de Belgische natuurlijk. Belgen zijn Meesterkoks!
Het recept van mijn grootmoeder. Simpel, heel basaal en heel erg lekker
Ik was dus bij de Makro in Hua Hin en zag daar ongelofelijk mooi Thais rundvlees liggen. Gerijpt en wel. Dus ze kunnen het wel! Nou dat vlees zou ik dus gebruiken voor mijn hachee. Heerlijk draadjesvlees, lekker goedkoop en maak vooral veel, want ook op brood is het heel erg lekker! Gewoon later portioneren en invriezen, wie wat bewaart heeft wat.
Vlees dus, laat ik zeggen dat ik Nooit hoeveelheden noem. Net zomin als grammen, eet- of theelepels, kopjes, handjes of snufjes enzovoort. Ik ga ervan uit dat dat voor iedereen anders is.
Vlees dus. In blokken snijden of, wat ik het liefst doe, scheuren maar dat kan niet altijd. Maak de blokjes niet te klein! Ik zit net te bedenken wat ik ook wel eens doe. In plaats van de eeuwige dobbelstenen het vlees gewoon rondom van het stuk snijden in ongelijke dikkere, dunne, iets grotere en iets kleinere delen. Doe eens iets geks.
Ruim peperen, zouten, bloemen en in de hete boter mikken. Aanbraden tot het vlees rondom lekker dichtgeschroeid is, zoân minuut of vijf. Dan water erbij. Laurier en kruidnagel. En laat dat nou eens behoorlijk wat uren garen. Als alles nou lekker een uurtje aan het sudderen is, doe je er net zoveel grof gesneden uien bij als dat je vlees had. En dan lekker verder laten sudderen tot het vlees uit elkaar valt.
Vaak kijken of er nog water bij moet, anders brandt het aan. Ik prefereer op zijn minst zoân 12 tot 18 uur. Lekker traag op heel laag vuur, laat alles maar eens lekker samenkomen. En als dat dan lekker suddert, ga dan eens af en toe naar buiten en kom dan terug binnen. Als je dat ruikt krijg je honger, of je wilt of niet!
Nogmaals, dit recept is heel basaal. Maar dat is de manier zoals ik graag kook, basaal. Zoals ook mijn grootmoeder zo wijs vertelde, je kunt er altijd bijgooien, maar nooit uithalen. Een waarheid als een Koe!
Deel je recepten met ons
Eet ze en schrijf vooral. Deel je recepten met ons! Heb je wat ontdekt, vertel het ons en vergeet dan niet erbij te vertellen waar je het gezien hebt. Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in Nederlandse groenten die je hier kunt verbouwen.
Deze keer geen Thais recept van Na. Dat hou je tegoed, maar het is bijzonder lekker! Ze heeft niet alles in huis om het mij te laten zien. Volgende week doen we wat soepen, oké?
Jan Dekker
Nederlands eten in Thailand (1) verscheen op 3 januari 2014.
Ingezonden mededeling
Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 paginaâs met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en fotoâs. Bestel nu.